Koncert učiteljev Glasbene šole Nova Gorica na Festivalu Kogojevi dnevi

Sodelovanje Glasbene šole Nova Gorica in Festivala Kogojevi dnevi uspešno poteka vrsto let. V okviru jubilejne 40. sezone festivala je Glasbena šola Nova Gorica k sodelovanju pristopila z organizacijo koncerta učiteljev.

Izbor skladb je obsegal glasbo iz različnih slogovnih obdobij in tudi žanrov. Osredotočal pa se je zlasti na barok in na 20. stoletje oziroma sodobni čas. Za začetek je zazvenela jazz skladba The Fall, pod katero se je kot avtor podpisal saksofonist, David Mozetič. Skupaj z ostalimi člani jazz zasedbe, s harmonikarjem Dejanom Vidovičem, kontrabasistom Štefanom Švagljem in bobnarjem Urošem Nemaničem, so delo posvetili preminulemu glasbeniku, skladatelju in profesorju Marijanu Mlakarju. Skladbe so si nato sledile v kronološkem zaporedju. Sonato Johanna Sebastiana Bacha je izvedel duo, ki sta ga sestavljali violinistka Clara Bensa in čembalistka Andreja Konjedic, Fugo pa je zaigral organist Dušan Ješelnik. Odlomek iz znamenite Mesije Georga Friedricha Händla in arijo iz zbirke Gaetana Donizettija je zapela sopranistka Marjetka Luznik.

S Sonato za flavto Francisa Poulenca, ki sta jo zaigrala flavtist Armando Mariutti in pianist Miha Štokelj, je slogovno težišče koncerta iz baroka in italijanskega liričnega klasicizma prešlo na področje zmernih avantgardnih tokov, ki pa so bili zakoreninjeni v tradiciji tonalne estetike.

Za konec sta flavtistki Ana Černic in Doris Kodelja ob spremljavi pianistke Andreje Konjedic predstavili še delo sodobnega skladatelja, uspešnega dirigenta in pianista Danieleja Zanettovicha iz Trsta. Zaigrale so Sedem variacij na staro obredno plesno melodijo iz Furlanije, s katero so klicali dež.

 

 

(Skupno 471 obiskov, današnjih obiskov 1)