Zaključni recital Gaje Tadič in Katarine Gomiršek

Fotografija: Damijan Sedevčič

Violončelistka Gaja Tadič iz razreda Petre Vodopivec in violinistka Katarina Gomiršek, učenka Stele Povšič, sta konec preteklega šolskega leta zaključili nižjo stopnjo glasbenega izobraževanja. Učenki osmega razreda sta v času šolanja na Glasbeni šoli Nova Gorica pogosto navduševali z muzikalnostjo, zanesljivimi izvedbami in suverenimi nastopi tako na številnih internih in javnih šolskih nastopih, kot tudi na mnogih izven-šolskih glasbenih in kulturnih dogodkih, in to bodisi kot solistki bodisi kot članici komornih skupin. Vrsto let sta zasedali mesti v šolskih godalnih ansamblih in simfoničnem orkestru ter se udeleževali raznih koncertov šole. Svoje dobro delo sta potrjevali na glasbenih tekmovanjih.

Fotografije: Damijan Sedevčič

Mladi glasbenici sta se odločili, da bosta šolanje zaključili z recitalom. S svojima mentoricama sta pripravili tehten in programsko bogat koncert. Na sporedu so bila dela skladateljev, ki so se v zgodovini izkazali za najpomembnejše. Zaigrali sta dela skladateljev iz družine Bach, Haydna, Mozarta, violinista vražjega trilčka rojenega v Piranu, Tartinija, pa še violončelista Popperja in ruskega skladatelja zgodnjega 20. stoletja, Prokofjeva. Tako Gaja kot tudi Katarina sta izvedli stavek iz dveh znamenitih del Johanna Sebastiana Bacha; Gaja Couranto iz Suite za violončelo v G-duru, Katarina pa Gavoto iz 3. partite za violino solo. Za veliki zaključek sta povabili k sodelovanju prijateljice iz glasbene šole, ki so uspešne glasbenice in tekmovalke (kar tri dekleta nadaljujejo glasbeno pot na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani) in tako izoblikovale zasedbo, ki je zaigrala prvi stavek iz Kvinteta v D-duru Johanna Christiana Bacha. V zasedbi so ob Gaji in Katarini nastopile še flavtistka Eva Faganelj (mentor Armando Mariutti), oboistka Anamarija Vuga (mentorica Andreja Konjedic) in panistka Erika Šavli (mentor Miha Štokelj). Sicer pa so za spremljavo solističnih skladb poskrbeli učitelji: violončelistka Petra Vodopivec, organist Dušan Ješelnik in pianistka Barbara Mačkić. Celoten koncert pa je povezovala Sara Stopar.

Zaključek šolanja prizadevnih mladih glasbenic je zaokrožil uspešen recital, s številčnim poslušalstvom, je napolni koncertno dvorano. Ob čestitkah za lep dogodek in popotnico Gaji Tadič, ki nadaljuje šolanje na KGBL v razredu prof. Karmen Pečar Koritnik, se je prijetno druženje po koncertu nadaljevalo v večer in s tem potrdilo, da glasba nedvomno povezuje.

Fotografije: Damijan Sedevčič

(Skupno 790 obiskov, današnjih obiskov 1)