Gostovanje prof. orgel Renate Bauer v Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici navdušilo poslušalce

Dušan Ješelnik, učitelj orgel v Glasbeni šoli Nova Gorica, je 9. 12. 2022 v goste povabil svojo nekdanjo profesorico orgel z Akademije za glasbo Ljubljana, Renato Bauer, v želji, da bi približal to glasbilo tako učencem kot tudi širši javnosti. V Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici so odlične Mascionijeve orgle s 33 registri. Na koncert Renate Bauer so poleg učencev Glasbene šole in njihov staršev prišli še številni drugi obiskovalci, kar je nadvse razveselilo organizatorja (poleg Glasbene šole Nova Gorica, tudi župnika Alojzija Kržišnika).

Koncert Renate Bauer v Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici

Koncert je odprla Ema Ptičak, učenka Dušana Ješelnika, ki je zaigrala Bachovo Tokato v d-molu, pri kateri so orgle polno zazvenele v svojih baročnih registrih. Sledil je nastop Renate Bauer, ki je odigrala znameniti Živalski karneval Camilla Saint-Saënsa v transkripciji za orgle Hainz-Petra Kortmanna. Priredba skladbe za orgle, ki je sicer namenjena ansamblu za dva klavirja, flavto, klarinet, ksilofon in godala, je bila tehtno pripravljena; vsak stavek te značajske fantazije se je v polnosti izrazil, zazvenele so vse številne posebnosti preko premišljeno izbranih registrov.

Renata Bauer pri izvedbi Živalskega karnevala

Dušan Ješelnik je dogodek povezoval. Z razlago je pojasnjeval izbiro in smisel tega ter tako skladbo približal poslušalcem na strokoven in tudi šaljiv način, saj je skladba prava zakladnica glasbenega humorja, ki jo lahko napišejo samo izredno nadarjeni umi, kot je bil Saint-Saënsov.

Dušan Ješelnik povezuje koncert

Stavek Labod je bil dvakrat izveden: prvič v izvedbi orgel, drugič pa ob zvokih violončela v izvedbi učenke Ivane Vodopivec iz razreda Petre Vodopivec. Pri tem stavku se je pokazala zelo uspešna vloga spremljevalnih orgelskih registrov. Sklepni stavek, Finale, združuje vse elemente iz prejšnjih stavkov, ki so bili nakazani v posameznih stavkih. V tem veličastnem prepletu so se tudi orgle oglasile v vseh svoji dih jemajoči mogočnosti.

Po zaključenem koncertu so si učenci in številni drugi poslušalci z zanimanjem ogledali orgle, nekateri učenci klavirja pa so tudi poskusili zaigrati na njih.

Velika zahvala učitelju Dušanu Ješelniku za pobudo in nepozaben dogodek. Iz srca hvala tudi Alojziju Kržišniku, župniku v Konkatedrali, ki je omogočil koncert. Nadejamo se nadaljnjega sodelovanja pri orgelskih koncertih in vajah, pri katerih bodo orgle v Glasbeni šoli Nova Gorica premajhne.

Čestitke tudi vsem nastopajočim.

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)