3. PIANO DAY v NOVI GORICI

Pianist pianistu, učitelj učencu
Meta Fajdiga, Natalija Šaver in Armin Ćoralić ter učenci Glasbene šole Nova Gorica in Glasbene šole Postojna

Torek, 29. marec 2022, ob 18.30
Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Koncert v sklopu festivala Ubrane note in v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica

Sredi marca, na 88. dan v letu, se že deveto leto zapovrstjo obeležuje svetovni klavirski dan. Prazničnemu vzdušju črno-belih tipk, katerega pobudnik je nemški skladatelj Nils Frahm, se tretjič zapored pridružuje tudi Nova Gorica.

Tokratni klavirski dan bomo posveti pianistom, učiteljem ter njihovim učencem. Namreč vsak uspešen pianist je bil najprej učenec, kasneje pianist in le nekateri med njimi postanejo tudi uspešni učitelji. Na Glasbeni šoli Nova Gorica poučuje več priznanih pianistov mlajše generacije, ki bodo poleg nastopa, v sproščenem pogovoru spregovorili o njihovih začetkih ter kako se spominjajo obdobja izobraževanja in kako so se kasneje poleg pianistične kariere odločili za poklic klavirskega profesorja. Spoznali bomo metode kako se bogate izkušnje prenašajo na mlade učence. Katere so skrivnosti uspešnega pianista, katere vrline so potrebne za uspešen prenos znanja na mlade. O temu in drugemu se bomo poleg samih nastopov pedagogov in njihovih učencev posvečali ob tokratnem svetovnem dnevu klavirja.

PROGRAM

Gabrijel Vezjak – klavir, 1. razred GŠ Nova Gorica
Alexander Goedicke – Gabrijel Vezjak: Variacija na temo Ples
Mentor: Armin Ćoralić

Angela Vezjak – klavir, 3. razred GŠ Nova Gorica
Ludwig van Beethoven: Sonatina v G-duru, 1. stavek
Mentorica: Natalija Šaver

Gaja Zemljič – klavir, 8. razred GŠ Postojna
Robert Schumann: Polet
Mentorica: Meta Fajdiga

***

Armin Ćoralić
Ferruccio Busoni: Chaconne, transkripcija za klavir v d-molu (po J. S. Bachu, BWV 1004)

Meta Fajdiga
Domenico Scarlatti: Sonata v d-molu, K. 1
Domenico Scarlatti: Sonata v A-duru K. 208
Sergej Prokofjev: Sonata št. 3 v a-molu, op. 28

Natalija Šaver
Frédéric Chopin: Etuda za klavir št. 3 v E-duru, op. 10/3 ‘Tristesse’
Ludovico Einaudi: Divenire

Meta Fajdiga je klavir študirala v razredu Konstantina Šerbakova. Na Visoki šoli za umetnost v Zürichu je po dveh opravljenih magisterijih zaključila specializacijo iz klavirja. Klavirsko znanje poglablja v okviru šole Talent Music Master Courses v Brescii (Italija). V svet klavirja jo je vpeljala klavirska pedagoginja Helena Plesničar. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Tatjane Ognjanovič. Leta 2016 je postala solistka fundacije Orpheum Stiftung in v okviru tega nastopila na Glasbenem festivalu Arosa ter na podelitvi nagrad Züriškega filmskega festivala. Za sabo ima vrsto koncertov po Sloveniji, Italiji, Slovaški, Franciji in Švici. Kot solistka je nastopila s Salonskim orkestrom St. Moritz, Filharmoničnim orkestrom iz Jene ter s simfoničnimi orkestri kot so Alumni, Mitteleuropa in Slovenska filharmonija. Je večkratna zmagovalka državnega tekmovanja Temsig (2004, 2010, 2013) in mednarodnih tekmovanj (Nikolaj Rubinstein – Pariz 2002, Maria Yudina – Sankt Peterburg 2011, Aleksander Skrjabin – Pariz 2010). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamahine evropske glasbene fundacije in postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione v Vidmu. Leta 2012 je v okviru Mednarodne glasbene akademije v Flainu (Francija) prejela nagrado občinstva. V letu 2015 je osvojila 2. nagrado na tekmovanju Hug-Duttweiler (Zürich) in 1. nagrado na tekmovanju Marguerite Meister Stiftung (Zürich). Je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana.

Natalija Šaver je umetnica številnih talentov: pianistka, skladateljica, klasična in sodobna glasbenica ter referenca v novem gibanju, ki raziskuje ustvarjalno stičišče klasične in sodobne glasbe. Pogosto sodeluje s pomembnimi glasbenimi osebnostmi, kot sta Dubravka Tomšič Srebotnjak in Francesco Tristano. Znana je kot pianistka, ki združuje klasični repertoar in sodobno glasbo (Beethoven, Bartók, Barber, Rahmaninov, Gershwin, Cage, Einaudi) ter lastne skladbe. Njeni koncerti so paša tudi za oči, saj vključujejo najnovejšo vizualno produkcijo in orodja. Po uspehih, kot so Infinity, Oltremare,Classico, Atmospherica, nove projekte nadgrajuje in jih umetniško krasi s poezijo, z zvoki iz narave, s približevanjem umetnosti k naravi, scensko vizualni element pa glasbo podpre s kratkimi video odseki in fotografijo. Pianistka ima rastoči glasbeni portfelj, ki vključuje orkestrske izvedbe klavirskih koncertov Beethovna in Šostakoviča ter tudi solistične serije od baroka do sodobnosti. Projekt Classico koncert s klavirjem, tolkali in tremi tenorji iz leta 2011 je bil velik uspeh v Sloveniji in Italiji. Odmeven je bil dogodek Atmospherica leta 2020 v razprodanem Cankarjevem domu v Ljubljani. Njen najnovejši projekt Avant-garde idejno in konceptualno eksperimentira z novimi metodami pri ustvarjanju njenih originalnih skladb, v kombinaciji z ostalimi skladatelji. Je temeljno polikromatičen in razkriva prefinjenim naborom zvokov.

Armin Ćoralić je dobitnik več deset prvih nagrad in številnih drugih nagrad ter priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot učenec Glasbene šole Idrija je pod mentorstvom Helene Plesničar na Temsigu prejel zlato plaketo in osvojil 1. nagrado (2004 in 2007). Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli pri Sijavušu Gadjievu ter takrat osvojil več mednarodnih nagrad. Študij je leta 2010 nadaljeval na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu (Andrew Zolinsky). Osvojil je več internih študijskih nagrad (RCM-Beethoven, H. W. Award in Virtuoso). Umetniško znanje je izpopolnjeval na seminarjih pri mnogih imenitnih pianistih. Pod okriljem RCM je kot študent poučeval na različnih šolah v Londonu. Leta 2014 je z odliko diplomiral in leta 2016 tudi z odliko magistriral (MMus) na RCM. Nastopil je kot solist z različnimi orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Georgea Pehlivaniana in Mihe Rogina. Koncertira po Sloveniji, v Avstriji, Italiji, Španiji, Bosni in Hercegovini, Veliki Britaniji in drugod. Snema za Radio Koper, RTV Slovenija, ORF in BBC. Klavir poučuje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici (Italija) in Glasbeni šoli Nova Gorica. Vodi različne delavnice in mojstrske tečaje, nazadnje na Akademiji za glasbo v Sarajevu in na poletni šoli Musica Goretiensis v Gorici. Bil je štipendist Ministrstva za kulturo in koncerna Kolektor.

Prijazno vabljeni.

Organizacija: Kulturno umetniško društvo Morgan v soorganizaciji z Glasbeno šolo Nova Gorica.

Podpora: Mestna občina Nova Gorica in Ministrstvo za kulturo RS Prikaži manj

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)