Koncert mladih orglavcev ZPGŠ

V drugi polovici januarja so se na Glasbeni šoli Nova Gorica zbrali učenci orgel iz različnih primorskih glasbenih šol in zaigrali na regionalni reviji orglavcev Zveze primorskih glasbenih šol. Osem učencev iz prvega in drugega razreda orgel je pripravilo zanimiv glasbeni dogodek in predstavilo vso lepoto orgel. Največ učencev, štirje, so bili z domače Glasbene šole iz razreda Dušana Ješelnika. Poleg domačih glasbenikov pa sta pri nas gostovali učenki učiteljice Bernarde Lozar Paškvan z Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, učenka iz razreda Edvarda Popita Glasbene šole Postojna in učenec z Glasbene šole Logatec, ki pouk orgel obiskuje pri Primožu Malavašiču. Nastopajoče in poslušalce je na začetku prireditve pozdravil ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica, Sandi Vrabec.

Z novogoriške Glasbene šole je najprej zaigrala Tiana Gorjup Grillenbergerjev Preludij v D-duru. Staša Berce se je predstavila s Toccato v e-molu tega istega skladatelja. Ema Ptičak je v poslušanje ponudila dve skladbici, 3. stavek Pastorale Zipolija in Grillenbergerjevo miniaturo Soleggietto v C-duru. Neja Peršič je izvedla Mali preludij in fugo v C-duru nemškega baročnega mojstra glasbe za instrumente s tipkami, ki je vplival na potek evropske zgodovine glasbe, Johanna Sebastiana Bacha.

Z gostujočimi mladimi glasbeniki se je na reviji oglasilo še več lepe orgelske glasbe; z Glasbene šole Ajdovščina je Nika Praček zaigrala odlomek iz maše, Offertorio, skladatelja Zipolija, Mojca Pregelj pa Tokato slovenskega skladatelja, rojenega v Podnanosu, Stanka Premrla, čigar 140-letnico rojstva praznujemo v tem letu. Tudi Martin Tomazin iz Glasbene šole Logatec je nastopil z delom tega cenjenega in pomembnega primorskega skladatelja, in sicer z njegovo Pastoralo. V času baroka so skladatelji posvetili veliko svoje glasbe kraljici vseh glasbil; orgle so igrale pomembno vlogo v kulturnem in cerkvenem življenju takratnih ljudi. Tako je koncert obogatila še ena skladba iz tega obdobja. Izpod prstov Jerneje Švigelj iz Glasbene šole Postojna je zazvenela Christ lag in Todesbanden še enega izmed vplivnih nemških skladateljev tega obdobja, ki je bil tudi Bachov sodobnik, Georga Friedricha Telemanna.

Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica je postala na regijski reviji orglavcev prostor izmenjave glasbenih znanj, izkušenj in raznolike glasbe. Učenci orgel so se poslušali med seboj in spoznali sovrstnike z drugih primorskih krajev, ki si delijo podobne obšolske dejavnosti. Tako so poleg glasbenih izkušenj na koncertu pridobili tudi nove prijatelje.

  

 

(Skupno 1.022 obiskov, današnjih obiskov 1)