Srečanje flavtistov goriških glasbenih šol

Med posebne dogodke Glasbene šole Nova Gorica se uvršča tudi, zdaj že tradicionalno, srečanje flavtistov glasbenih šol, ki ga je pred tremi leti začela profesorica flavte Ana Černic. Na tem zanimivem glasbenem srečanju nastopijo vrstniki iz Slovenije in Italije, z glasbenih šol iz Nove Gorice in Gorice in širše okolice ter iz Brd, ki jih povezuje podobna prostočasna dejavnost – flavta.

Povabilu na koncert se je v tem letu odzvalo sedem glasbenih šol. Na koncertu so, poleg učencev z Glasbene šole Nova Gorica, nastopili učenci, ki se flavte učijo na Glasbeni matici v Gorici, Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, Srednji glasbeni šoli V. Locchi, Glasbenih šolah v Prvačini in Vogrskem ter Pihalnega orkestra Brda.

25 nastopajočih je oblikovalo raznolik, barvit in razgiban glasbeni program, ki je obsegal dela največjih mojstrov klasične glasbe vse do Claudea Debussyja in Astorja Piazzolle pa do Tinkare Kovač. Mladi flavtisti so nastopili tako solistično ob klavirski spremljavi profesoric Ingrid Mačus in Elisabette Cavalieri kot tudi v mnogih komornih zasedbah.Flavtiste so za nastop na tem mednarodnem srečanju pripravili mentorji, Ana Černic, Doris Kodelja in Armando Mariutti, Daniela Brussolo, Iris Risegari in Fabio Devetak ter Kristina Saksida.

Glasbeni dogodek, ki v svojem bistvu poleg umetnosti, ruši nevidne, a vseeno trdne meje, je v prvi vrsti priložnost za druženje, sklepanje novih mednarodnih poznanstev in izmenjavo znanj. Vsak učenec, mentorji in korepetitorki so za udeležbo prejeli posebno priznanje za zahvalo. V predgovoru pa je pomočnik ravnatelja, Aleksander Sluga, dejal da bi v prihodnje ta dogodek prerastel okvire in bi iz njega razvili pravo med-šolsko komorno zasedbo, kar vse kaže na pomembnost tovrstnih druženj.

 

 

 

(Skupno 213 obiskov, današnjih obiskov 1)