Ob zaključku šolskega leta še dve zgoščenki Glasbene šole Nova Gorica

Glasbena šola Nova Gorica, ki je v tem šolskem letu praznovala 70-letnico delovanja, je šolsko leto zaključila z izdajo dveh zgoščenk. S tem je po seriji številnih koncertov, na katerih so se predstavljali učenci, komorne skupine in orkestri, tehtno zaokrožila ta visok jubilej.

Na nosilcih zvoka se je zapisala izvirna glasba učencev nadstandardnega oddelka jazza in pop petja ter avtorska glasba Eneja Ljubiča Šinigoja.

NADstandard – avtorske skladbe učencev jazza in pop petja

Skladbe, posnete na tej zgoščenki, so v šolskem letu 2016/17 napisali učenci nadstandardnega programa jazz in pop petja Glasbene šole Nova Gorica. Pobudo za nastanek del, posnetih na zgoščenki, je podal učitelj Ivo Špacapan. Učence petja je izzval, naj napišejo svojo izvirno, avtorsko skladbo. Pod njegovim mentorstvom in avtorsko pomočjo je tako nastalo deset novih skladb, ki so jih učenci prvič javno izvedli na nastopu v baru Arena v Solkanu. Ob koncu šolskega leta, v juniju 2017, so ta dela skupaj s takrat aktualnimi in nekdanjimi učenci Glasbene šole Nova Gorica v glasbenem studiu Gimnazije Nova Gorica tudi posneli.

Skupino spremljajočih glasbenikov je za to priložnost mentorsko usmerjal in
pripravil učitelj Marijan Mlakar. Skladbe so učenci ustvarili v raznoraznih slogih, predvsem takih, ki so blizu izvajalcem, torej pevkam in pevcem. Ker v skupini pojejo učenci različnih starosti in nivojev znanj, so se odločili, da vsak dobi priložnost, in tako tudi skladbe oblikovali. Matej Čelik pa je poskrbel, da so posnetki in zvok brezhibni.

Čestitke avtorjem: Lara Dovier, Maruša Kos, Ana Cencič, Nina Sirk, Patricija Bizjak, Tomaž Bone, Eva Šinigoj, Lea Školaris, Helena Cej, Lara Colja

Zahvala in čestitke glasbenikom: Blaž Pahor (klavir in aranžmaji), Timi Vremec (bas kitara), Filip Mozetič (bobni), David Vinazza (električna kitara), Sara Gorkič (violina), Tamara Kerševan (violina), Ana Lipušček (saksofon), Matija Podbersič (trobenta in aranžmaji), Vid Gregorič (pozavna)

***
Enej Ljubič Šinigoj: Semena življenja / Seeds of Life

Učenec Glasbene šole Nova Gorica, Enej Ljubič Šinigoj, se predstavlja s svojo prvo zgoščenko, na kateri so izbrane njegove skladbe – od tistih začetnih, poskusnih, do tistih, pri katerih se je že bolj izrazil samega sebe.

Ene Ljubič Šinigoj je opravil nižjo glasbeno šolanje iz flavte (mentorica Doris Kodelja) in sedaj obiskuje tudi lekcije solopetja (mentor Vladimir Čadež), medtem se je preizkusil tudi s klavirjem in violončelom. Vendar pa ostaja njegova velika želja petje in opera.

Zgoščenka Semena življenja (Seeds of Life) je nabor osmih skladb, ki združujejo veliko avtorjevih interesnih področij. Skladbe so izvedli učenci in učitelji z Glasbene šole Nova Gorica. Posnetki pa so nastali v domačem studiu Phon (Alessandro Sluga). Skladbe so namenjene različnim komornim zasedbam, ki so lahko čisto klasične, kot je godalni kvartet (Fantazija peščene ure/Hourglass Fantasia), ali pa povsem neobičajne, kot je zasedba čembala, harmonike in dveh violin (Jadranje poletnih morij/Sailing the Summer Seas). Vsebinsko se dela pnejo od slovanske mitologije z aluzijami na finsko metal sceno (Rusalka) do japonskih mang s prisotnim konceptualnim slogom (V samoti, kjer smo najmanj sami/In Solitude, Where We’re Least Alone). Dotikajo se sveta vokalne oziroma operne glasbe; za skladbo Zgodbe iz škatlice/Stories From the Bandbox je sam prispeval besedila. Vseskozi pa skladbe prežema bolj ali manj konkreten ali sanjavi minimalizem, ki je  pogosta pojavnost v njegovem kompozicijskem smislu.

Prvenec Eneja Ljubiča Šinigoja je pogumno dejanje mlade osebe, ki v nemiru ustvarjalnosti odkriva svoje skrite talente in življenje na sploh.

Čestitke Eneju Ljubiču Šinigoju!

Zahvale glasbenikom:
Enej Ljubič Šinigoj (flavta, glas) / Julija Polanc (sopran) / Ivana Marussi (pikolo) / Anamarija Vuga (oboa) / Vid Boršič (klarinet) /Sandi Vrabec (bas klarinet) / Rene Turk (trobenta), Vid Gregorič (pozavna) /
Anja Horvat, Petra Gregorič, Katarina Gomiršek (violine) / Megi Gorjan (viola) /
Gaja Tadič, Julija Klančič, Gašper Harej (violončeli) / Matija Skrt in Neža Marussi (kitari)
Vijan Pavlin (tolkala) / Andreja Konjedic Lenardič (čembalo) /
Erika Šavli (klavir, čembalo) / Eileen Bucik in Kaja Fornazarič (klavirja) /
Miha Spačal (harmonika)

Zahvale mentorjem:
Marko Kodelja, Sandi Vrabec, Barbara Gorkič, Stela Povšič in Milena Židanik Vuga

Zgoščenko nadstandardnega programa je grafično oblikoval Jernej Humar, zgoščenko Eneja Ljubiča Šinigoja pa Nika Zuljan.

Zgoščenki sta na voljo na Glasbeni šoli Nova Gorica.

(Skupno 517 obiskov, današnjih obiskov 1)