Zaključni koncert violončelista Gašperja Hareja

Poletje je čas obujanja spominov, med katere sodi tudi zaključni koncert violončelista Gašperja Hareja, ki ga je imel na Glasbeni šoli Nova Gorica sredi junija. Gašper Harej iz razreda pedagoginje Petre Vodopivec je za zaključni nastop pripravil poseben glasbeni dogodek, na katerega je povabil tudi obe sestri. Mlajša, Sara, obiskuje 1. razred flavte pri Doris Kodelja. Starejša, Kati, pa je že opravila nižjo glasbeno šolo iz violine, in sicer pod mentorstvom Jurija Križniča.

Na koncertu se je Gašper, ki je zaključil 8. razred violončela, predstavil tako kot solist pa tudi v duu z violino. Ob klavirski spremljavi Janija Klančiča je zaigral izpitne skladbe. Dve sta bili iz obdobja baroka, ena od teh je pripadala Johannu Sebastianu Bachu, druga pa veliko manj znanemu predstavniku tega obdobja, Henryju Ecclesu. Poleg teh pa je izvedel še Adagio molto espressivo iz Koncerta v c-molu Johanna Christiana Bacha in Lazkov Allegretto Scherzoso.

Sara je svoj nastop oblikovala z dvema glasbenima deloma, dobro znano skladbo Air angleškega baročnega skladatelja Henryja Purcella in priredbo ljudskega nizozemskega napeva. Za zaključek pa sta Gašper in Kati pripravila nekaj drugačne glasbe, izven formalnih okvirov stroge akademske vzgoje. Zazveneli sta dve izjemni uspešnici dveh velikih rock skupin; U2 z With or Without You ter Nirvana z Smells Like Teen Spirit. Skratka zaključek, ki je umetniško obarvanemu večeru, vdahnil še nekaj ostrine današnjega časa.

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)