Schubertov večer z Vokalno akademijo Ljubljana in gosti

V letu 2017 Goriška zborovska srečanja, ki jih prireja Zveza kulturnih društev Nova Gorica, vstopajo v šesto sezono. Ti koncerti v Goriškem prostoru dopolnjujejo ponudbo vokalne glasbe z najimenitnejšimi slovenskimi sestavi. »Pozabljamo na vzgojo poslušalstva. Vrhunski zborovski koncerti spodbudijo željo poslušalcev, pevcev in zborovodji po še boljšem petju in postanejo bolj angažirani« je ob tej priložnosti povedal predsednik ZKD Nova Gorica, Miran Rustja. Zato so na uvodni koncert Goriških zborovskih srečanj v sredo, 29. marca 2017, ob 19.30, v Glasbeni šoli Nova Gorica, povabili Vokalno akademijo Ljubljana.

Vokalni sestav, ki deluje od leta 2008, oblikuje okrog dvajset izkušenih zborovskih pevcev iz vse Slovenije. Na zborovskih tekmovanjih tako doma kot v tujini je vzbudil precejšnje zanimanje (57. Grand Prix della citta D’Arezzo, 2009; Grand Prix Europe in Polyfollia St. Lo, Francija v 2010; nagradi Guidoneum in Grand Prix Vallee d’Aoste v 2011; Naša pesem Maribor – zlata plaketa, 2016). Kot predstavnik Evrope je koncertiral na IFCM World Choir Summit Beijing 2012 (Kitajska) in na znamenitem Festival des Chœurs Lauréats v Provansi. Umetniški vodja in dirigent je Stojan Kuret. Maestro, ki je vodil zbore, kot so Jacobus Gallus, Komorni zbor RTV Slovenija, Coro Giovanile Italiano, APZ Tone Tomšič, ČarniCe in je prejemnik plakete mesta Ljubljane, zlatega priznanja JSKD, nagrad Prešernovega sklada in Guidoneum Arezzo.

Na Schubertovem večeru bo VAL pozornost posvetil delom Franza Schuberta in njegovim mlajšim sodobnikom (Johann Kaspar Mertz, Nikolaj Čerepnin, Karl Goldmark, Anton Bruckner), pri katerih bodo gostovali pevci solisti in glasbeniki. S svojim umetniškim prispevkom bodo v mozaik dodali drobce zvočnih posebnosti kitaristka Sandra Štern in pianistka Breda Zakotnik, tenorist Aleksander Bišćević – Aco in baritonist Domen Križaj ter rogisti Jernej Cigler, Marko Pirc, Lenart Istenič in mentor Boštjan Lipovšek. Vsi nastopajoči bodo poskrbeli, da se bo Schubertov večer razbohotil v vokalno-instrumentalni dogodek širokih razsežnosti. Partnerja koncerta sta JSKD izpostava Nova Gorica in Glasbena šola Nova Gorica.

Do konca leta organizatorji Goriških zborovskih srečanj obljubljajo vsaj pet koncertov s prvovrstnimi domačimi zbori, ki bodo zapeli na različnih prizoriščih po Goriški. Zaključila pa se bodo v decembru v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici z Zborom Slovenske filharmonije in dirigentom Stojanom Kuretom.

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)