Večer opernih arij in samospevov: Polona Kante Pavlin in David Čadež

Četrtek, 4. april 2019, ob 18. uri
Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Večer samospeva in opernih arij

Polona Kante Pavlin – sopran
David Čadež – tenor
Miha Štokelj – klavir

Polona Kante Pavlin je z umetnostjo povezana preko literature in glasbe. Kot diplomantko primerjalne književnosti in novinarstva jo veže strast do lepe besede, s petjem pa dopolnjuje ljubezen do glasbe. V Glasbeni šoli Nova Gorica je najprej zaključila klavir, kasneje pa še petje pri Vladimirju Čadežu ter se v tem času udeležila tudi več pevskih seminarjev. Pevsko pot je nadaljevala pod strokovnim mentorstvom ameriške profesorice Kay S. Raplenovich in profesorice Franke Žgavec na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Kot zborovska pevka je med leti 2014 in 2017 občasno sodelovala pri projektih zbora Glasbene šole Ajdovščina in Zbora Slovenske filharmonije. Od leta 2017 pa poje v zboru SNG Opera in balet Ljubljana, najprej kot članica dodatnega zbora, od lanske jeseni pa je v njem zaposlena. Kot solistka nastopa v širšem goriškem prostoru ob različnih priložnostih v cerkvah in na odrih – sodeluje z različnimi pevskimi zbori, orkestri, komornimi zasedbami in solisti; med drugim je nastopila tudi v spevoigri Kovačev študent in avtorski glasbeni igri Poglej, moj dragi Figaro.

David Čadež je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Nova Gorica. Najprej je opravil nižjo stopnjo klavirske igre (učiteljici Elena Dobravec in Bernarda Paškvan). Zatem je vpisal kontrabas, ki se ga je tri leta učil pri Davidu Šuligoju. Nadaljeval je s solopetjem pri očetu Vladimirju Čadežu in znanje nadgrajeval pri Janku Volčanšku. Študij solopetja je vpisal na Akademiji za glasbo Ljubljana in prišel v razred Pije Brodnik. V šolskem letu 2015/2016 je diplomiral in sedaj opravlja drugi letnik magistrskega študija. Leta 2008 je na 1. mednarodnem tekmovanju Bruna Špiler v Herceg Novem dosegel zlato nagrado. V letih 2008, 2010 in 2014 se je udeležil regijskega in državnega tekmovanja TEMSIG in vsakokrat prejel zlato priznanje. Tri leta in pol je angažiran v zboru SNG Opera in balet Ljubljana, zadnji dve leti pa je redno zaposleni član tega zbora. Gostuje na različnih projektnih opernih izvedbah in priložnostnih slavnostnih koncertih. Z Big Bandom RTV Slovenija je gostoval na Madžarskem. V zadnjih dveh sezonah je bil angažiran v Figarovi svatbi (Don Basillio) in Machbetu (Prikazen) v SNG Opera in balet Ljubljana. Projektno je nastopal s Simfoniki RTV Slovenija, z zborom Akademije za glasbo Ljubljana, Vokalno skupino Kresnice, s Tamburjaši iz Vipave in Pihalnim orkestrom Laško.

Miha Štokelj je maturo opravil na Gimnaziji v Novi Gorici in zaključil deset razredov klavirja na Glasbeni šoli Nova Gorica. Njegova prva dva učitelja klavirja sta bila Vlasta Vižintin in Kamilo Komel. Šest let pa je bil učenec Sijavuša Gadžijeva, priznanega klavirskega pedagoga iz Moskve. Študij klavirja je nadaljeval na Državnem konservatoriju za glasbo P. I. Čajkovskega v Moskvi. Njegovi profesorji so bili Vladimir Viardo, Dmitrij Saharov in Mihael Lidsky. Leta 2005 je diplomiral in si pridobil naziv artist komorne zasedbe, korepetitor, profesor in koncertni pianist. V času študija se je udeleževal mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so jih vodili priznani klavirski pedagogi. Nastopa v Sloveniji, na Hrvaškem, v Rusiji in Italiji. Od leta 2007 poučuje klavir na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Program:
F. S. Vilhar (S. Gregorčič) – Oj, vstani sonce moje

K. Pustinek Rakar (T. Pavček) – Ko se je Noe postaral
K. Pustinek Rakar (T. Pavček) – En hribček bom kupil
K. Pustinek Rakar (O. Župančič) – Ribnik

J. Pavčič (O. Župančič) – Uspavanka II

E. Grieg (J. W. Goethe) – Zur Rosenzeit, op. 48/5
E. Grieg (J. W. Goethe) – Ein Traum, op. 48/6
E. Grieg (B. M. Bjørnson) – Fire Digte fra Fiskerjenten / Štiri pesmi iz romana Ribičevo dekle, op. 21
(Det første Møde / God morgen! / Jeg giver mit digt til våren / Takk for dit råd)

R. Quilter – Come back!
R. Quilter – By the sea, op. 1/3

F. Lehár – Vilja Lied (Vesela vdova, aria Hanne)

W. A. Mozart – Crudel, perche finora (Figarova svatba, duet grofa Almavive in Suzane)
W. A. Mozart – Un moto di gioia (Figarova svatba, aria Suzane)
W. A. Mozart – Il mio tesoro (Don Giovanni, aria Don Ottavia)
W. A. Mozart – Fuggi, crudele fuggi (Don Giovanni, duet Donne Anne in Don Ottavia)
W. A. Mozart – Là ci darem la mano (Don Giovanni, duet Don Giovannija in Zerline)

J. Offenbach – Barcarolle (Hoffmanove pripovedke, duet Nicklausa in Giuliette)

 

 

(Skupno 540 obiskov, današnjih obiskov 1)