Musica Nucis: skladateljice baroka

5. koncert/Sezona V

Sreda, 7. marec 2018, ob 18. uri
Coroninijev dvorec, Šempeter pri Gorici

Musica Nucis je glasbena skupina, ki združuje štiri primorske glasbenice. Vir poustvarjalnega navdiha pa čembalistka Eva Dolinšek, violinistka Tina Grego, flavtistka Doris Kodelja in sopranistka Marjetka Luznik črpajo v baročni glasbeni zapuščini. Njihova zgodba se je začela leta 2011, ko je Eva Dolinšek ustanovila skupino še kot študentka Akademije za glasbo Ljubljana na pobudo kontrabasista Davida Šuligoja. Skupina na nek način nosi ime Orehovelj, kjer se glasbenice srečujejo na vajah. Latinska beseda nucis pomeni oreh. Glasbenice se navdušujejo nad oživljanjem baročne glasbe. Posebno pa jih veseli odkrivanje manj znanih skladateljev. Vse to in želja po novih znanjih jih spodbuja, da se redno udeležujejo mojstrskih tečajev. Nastopajo v glasbenih ciklih in abonmajih ter drugih prireditvah v Novi Gorici, Šempetru pri Gorici, Selcah, Šempasu, Ajdovščini, Podnanosu, Vipolžah, Mostu na Soči, Tolminu, Kopru in Ronkah. Na mednarodnem tekmovanju Svirél 2017 so prejele srebrno priznanje.

Koncert bodo glasbenice posvetile italijanskim, francoskim in nemškim skladateljicam, ki so delovale v obdobju baroka. Njihova imena so na koncertnih sporedih redko zastopana in njihova pomembna vloga v zgodovini pa povsem spregledana.

O glasbenicah:

Tina Grego je bila učenka violinskega pedagoga Jurija Križniča. Študij violine je opravila na Akademiji za glasbo v Ljubljani (Primož Novšak). Magistrsko stopnjo je opravljala na Konservatoriju v Vidmu in se izpopolnjevala v Španiji pri Margheriti Marsegli. Muzicirala je v orkestrih pod taktirko Riccarda Mutija in Georgea Pehlivaniana. Prejela je več nagrad in priznanj (dve drugi nagradi: Povoletto in Paolo Spincich Trst). Redno muzicira v komornih skupinah (NOVA, kvartet Akademije za glasbo in drugi).

Marjetka Luznik pedagoginja solopetja na Glasbeni šoli Nova Gorica je glasbeno pot začela kot flavtistka (srednja glasbena šola). Petje je opravila na Glasbeni šoli Tolmin (Majda Luznik). Po študiju teologije, je vpisala študij pevske pedagogike in koncertnega petja na Deželnem konservatoriju v Celovcu in ju zaključila z odliko. Redno koncertira v duu VoxAccordeon (harmonikaš Jan Kubiš), s pianistko Tanjo Šterman, leta 2016 je debitirala kot operna pevka v produkciji celovškega Konservatorija za glasbo. Od leta 2015 je zaposlena na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Doris Kodelja je glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Nova Gorica in študij flavte nadaljevala na Konservatoriju za glasbo v Vidmu (Giorgio Marcossi), kjer je magistrski študij opravila z najvišjo oceno. Med šolanjem je sodelovala v različnih komornih zasedbah in v simfoničnem orkestru konservatorija ter se udeležila več tekmovanj, mojstrskih in pedagoških tečajev. Poučuje v Glasbeni šoli Nova Gorica in redno nastopa v komornih zasedbah, raznih orkestrih in z Ansamblom Adore’, ki se posveča sodobni glasbi. Izpopolnjuje se na kljunasti in baročni prečni flavti.

Eva Dolinšek je s študijem klavirja začela na Glasbeni šoli Nova Gorica (mentorja Pavel Pahor in Aleksandra Pavlovič). Na Akademiji za glasbo Ljubljana je študij čembala na oddelku za staro glasbo opravljala v razredu Egona Mihajlovića. Za izjeme umetniške dosežke in odličen magistrski izpit je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude in postala magistrica akademska glasbenica čembalistka. Pisni del magistrske naloge je posvetila raziskavi vzporednic med vokalno in inštrumentalno glasbo zgodnjega baroka. Njena aktivnost se na področju oživljanja in raziskovanja stare glasbe nadaljuje. Od leta 2011 je umetniška vodja baročne komorne skupine Musica Nucis. Redno koncertira kot solistka in komorna glasbenica v številnih baročnih komornih zasedbah. Izobražuje se na seminarjih in poletnih šolah. Na International Campus Musica Udine 2016 ji je strokovna žirija podelila 1. nagrado in jo vključila v koncertno sezono Amici della musica. Decembra 2016 je izdala svojo  prvo zgoščenko, Barok. Kot asistentka je gostovala na Mednarodnih dnevih stare glasbe v Malborghettu. Na mednarodnem tekmovanju Svirél 2017 je kot solistka osvojila zlato priznanje in se uvrstila v finale desetih najboljših. Leta 2017 je izvedla strokovno predavanje s koncertom na temo Tradicija ljudske glasbe Iberskega polotoka v sonatah Domenica Scarlattija.

 

 

(Skupno 627 obiskov, današnjih obiskov 1)