Klavirski recital: Meta Fajdiga

3. koncert/Sezona V

Torek, 30. januar 2018, ob 18. uri
Coroninijev dvorec, Šempeter pri Gorici

Meta Fajdiga je študentka svetovno priznanega pianista in pedagoga Konstantina Scherbakova. V njegovem razredu na Visoki šoli za umetnost v Zürichu trenutno zaključuje drugi solistični magisterij iz klavirja. Njena prva klavirska pedagoginja je bila Helena Plesničar. Diplomo je opravila na Akademiji za glasbo Ljubljana pri red. prof. Tatjani Ognjanovič (2010-2013). Znanje je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri I. Lazku, K. Scherbakovu, O. Kernu, Z. Kocsisu, S. Kovacevichu in P. Baduri-Skodi.

Leta 2016 je postala solistka fundacije Orpheum Stiftung, ki mlade glasbenike povezuje z mednarodno priznanimi umetniki in orkestri in jim tako pomaga k večji mednarodni uveljavljenosti. Pod okriljem te fundacije je gostovala na festivalu Arosa Musik skupaj s švicarskim pianistom Oliverjem Schnyderjem štiriročno. Leta 2016 pa je nastopila na podelitvi nagrad Awards Night Züriškega filmskega festivala.

Predstavila se je na odrih po Sloveniji, Italiji, Slovaški, Franciji in Švici. S Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana je dvakrat izvedla Lisztov Totentanz in prejela za to Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Leta 2015 je v St. Moritzu v Švici nastopila z orkestrom Salonorchester St. Moritz, v letu 2016 pa v Ljubljani s komornim orkestrom Alumni. Prav tako je aktivna na področju komorne igre.

Mlada pianistka je večkratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG (2004, 2010, 2013) in mednarodnih tekmovanjih (Nikolai Rubinstein, Pariz, 2002; Aleksander Skrjabin, Pariz, 2010; Maria Yudina, Sankt Peterburg, 2011). Leta 2011 je prejela štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe ter postala dobitnica posebne nagrade na mednarodnem tekmovanju Euroregione 2011 v Vidmu. Avgusta 2012 je na tekmovanju, ki je potekalo v okviru Mednarodne glasbene akademije v Flainu (Francija), prejela nagrado občinstva. V letu 2015 je osvojila še 2. nagrado na tekmovanju Hug-Duttweiler (Zürich) in 1. nagrado na tekmovanju, ki ga organizira Marguerite Meister Stiftung (Zürich).

Meto Fajdiga so na študijski poti podpirale različne fundacije, med drugim tudi  podjetje Krka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

PROGRAM:
S. Prokofjev:
Sarkazmi, op. 17
J. Haydn: Sonata v c-molu, št. 33, Hob.XVI:20
S. Prokofjev: Mimobežnosti, op. 22 (izbor)
V. Ukmar: Ekspresije za klavir (izbor)

Vabljeni.

(Skupno 877 obiskov, današnjih obiskov 1)