Daniel Grizonič

 

 GrizoničKlarinetist Daniel Grizonič, je svojo pot začel na glasbeni šoli Koper pod vodstvom profesorjev Gianfranco Stancicha in Karla Glavine.
Po opravljeni nižji glasbeni šoli se je odločil nadaljevati študij na srednji umetniški šoli Gimnazije Koper, kjer je uspešno vsklajeval študij glasbe in splošne gimnazije.
Pot ga je vodila naprej v bližnji Trst na Tražški konzervatorij “Giuseppe Tartini”, ki ga je julija 2007 tudi z odliko zaključil. Istega leta, semptembra, je opravil sprejemni izpit na Švicarskem konzervatoriju v Luganu kjer je leta 2009 dokončal specializacijo pod vodstvom klarinetista Milana Reriche.
Glede na to, da je diplomiral z odliko in ga glasba neizmerno veseli je sprejel ponudbo za nadaljni študij smeri solista, ki mu ga je omogočil Švicarski konzervatorij.
Kot solist se je vdeležil več državnih in mednarodnih tekmovanj med katerimi najbolj izstopajo:
“Giuseppe Tassis” v Bergamu, “Città di Carlino” v Carlinu (Videm), “Marco Fiorindo” v Nichelinu (Torino) in prestižno mednarodno tekmovanje “Praška Pomlad” v Pragi. Nastopal je tudi na Slovaškem, v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji ter v Sloveniji.
V času študija v Trstu je bil tri leta prvi klarinetist Simfoničnega orkestra Giuseppe Tartini di Trieste, s katerim je nastopal kot solist (Koncert za klarinet in orkester W.A.Mozarta). Kasneje pa ga je k sodelovanju povabil tudi Teater Giuseppe Verdi di Trieste.
Med akademskim študijem v Luganu je koncertiral pod taktirko dirigentov Giorga Bernasconija, za katerega je sodeloval tudi v Milanski Scali, ter Gabra Meszarosa in Johanessa Goritzkega.
V zadnjih letih se je izpopolnjeval na številnih masterjih z mentorji: Jože Kotar, Alessandro Carbonara, Markku Korhonen, Jeszef Balogh, Roberta Gottardi, Paolo De Gaspari in Andrè Kerver.
Trenutno poučuje klarinet in saksofon na Glasbeni šoli Sežana in Glasbeni šoli Nova Gorica.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)