Ob zaključku šolskega leta še dve zgoščenki Glasbene šole Nova Gorica

Glasbena šola Nova Gorica, ki je v tem šolskem letu praznovala 70-letnico delovanja, je šolsko leto zaključila z izdajo dveh zgoščenk. S tem je po seriji številnih koncertov, na katerih so se predstavljali učenci, komorne skupine in orkestri, tehtno zaokrožila ta visok jubilej.

Na nosilcih zvoka se je zapisala izvirna glasba učencev nadstandardnega oddelka jazza in pop petja ter avtorska glasba Eneja Ljubiča Šinigoja.

NADstandard – avtorske skladbe učencev jazza in pop petja

Skladbe, posnete na tej zgoščenki, so v šolskem letu 2016/17 napisali učenci nadstandardnega programa jazz in pop petja Glasbene šole Nova Gorica. Pobudo za nastanek del, posnetih na zgoščenki, je podal učitelj Ivo Špacapan. Učence petja je izzval, naj napišejo svojo izvirno, avtorsko skladbo. Pod njegovim mentorstvom in avtorsko pomočjo je tako nastalo deset novih skladb, ki so jih učenci prvič javno izvedli na nastopu v baru Arena v Solkanu. Ob koncu šolskega leta, v juniju 2017, so ta dela skupaj s takrat aktualnimi in nekdanjimi učenci Glasbene šole Nova Gorica v glasbenem studiu Gimnazije Nova Gorica tudi posneli.

Skupino spremljajočih glasbenikov je za to priložnost mentorsko usmerjal in
pripravil učitelj Marijan Mlakar. Skladbe so učenci ustvarili v raznoraznih slogih, predvsem takih, ki so blizu izvajalcem, torej pevkam in pevcem. Ker v skupini pojejo učenci različnih starosti in nivojev znanj, so se odločili, da vsak dobi priložnost, in tako tudi skladbe oblikovali. Matej Čelik pa je poskrbel, da so posnetki in zvok brezhibni.

Čestitke avtorjem: Lara Dovier, Maruša Kos, Ana Cencič, Nina Sirk, Patricija Bizjak, Tomaž Bone, Eva Šinigoj, Lea Školaris, Helena Cej, Lara Colja

Zahvala in čestitke glasbenikom: Blaž Pahor (klavir in aranžmaji), Timi Vremec (bas kitara), Filip Mozetič (bobni), David Vinazza (električna kitara), Sara Gorkič (violina), Tamara Kerševan (violina), Ana Lipušček (saksofon), Matija Podbersič (trobenta in aranžmaji), Vid Gregorič (pozavna)

***
Enej Ljubič Šinigoj: Semena življenja / Seeds of Life

Učenec Glasbene šole Nova Gorica, Enej Ljubič Šinigoj, se predstavlja s svojo prvo zgoščenko, na kateri so izbrane njegove skladbe – od tistih začetnih, poskusnih, do tistih, pri katerih se je že bolj izrazil samega sebe.

Ene Ljubič Šinigoj je opravil nižjo glasbeno šolanje iz flavte (mentorica Doris Kodelja) in sedaj obiskuje tudi lekcije solopetja (mentor Vladimir Čadež), medtem se je preizkusil tudi s klavirjem in violončelom. Vendar pa ostaja njegova velika želja petje in opera.

Zgoščenka Semena življenja (Seeds of Life) je nabor osmih skladb, ki združujejo veliko avtorjevih interesnih področij. Skladbe so izvedli učenci in učitelji z Glasbene šole Nova Gorica. Posnetki pa so nastali v domačem studiu Phon (Alessandro Sluga). Skladbe so namenjene različnim komornim zasedbam, ki so lahko čisto klasične, kot je godalni kvartet (Fantazija peščene ure/Hourglass Fantasia), ali pa povsem neobičajne, kot je zasedba čembala, harmonike in dveh violin (Jadranje poletnih morij/Sailing the Summer Seas). Vsebinsko se dela pnejo od slovanske mitologije z aluzijami na finsko metal sceno (Rusalka) do japonskih mang s prisotnim konceptualnim slogom (V samoti, kjer smo najmanj sami/In Solitude, Where We’re Least Alone). Dotikajo se sveta vokalne oziroma operne glasbe; za skladbo Zgodbe iz škatlice/Stories From the Bandbox je sam prispeval besedila. Vseskozi pa skladbe prežema bolj ali manj konkreten ali sanjavi minimalizem, ki je  pogosta pojavnost v njegovem kompozicijskem smislu.

Prvenec Eneja Ljubiča Šinigoja je pogumno dejanje mlade osebe, ki v nemiru ustvarjalnosti odkriva svoje skrite talente in življenje na sploh.

Čestitke Eneju Ljubiču Šinigoju!

Zahvale glasbenikom:
Enej Ljubič Šinigoj (flavta, glas) / Julija Polanc (sopran) / Ivana Marussi (pikolo) / Anamarija Vuga (oboa) / Vid Boršič (klarinet) /Sandi Vrabec (bas klarinet) / Rene Turk (trobenta), Vid Gregorič (pozavna) /
Anja Horvat, Petra Gregorič, Katarina Gomiršek (violine) / Megi Gorjan (viola) /
Gaja Tadič, Julija Klančič, Gašper Harej (violončeli) / Matija Skrt in Neža Marussi (kitari)
Vijan Pavlin (tolkala) / Andreja Konjedic Lenardič (čembalo) /
Erika Šavli (klavir, čembalo) / Eileen Bucik in Kaja Fornazarič (klavirja) /
Miha Spačal (harmonika)

Zahvale mentorjem:
Marko Kodelja, Sandi Vrabec, Barbara Gorkič, Stela Povšič in Milena Židanik Vuga

Zgoščenko nadstandardnega programa je grafično oblikoval Jernej Humar, zgoščenko Eneja Ljubiča Šinigoja pa Nika Zuljan.

Zgoščenki sta na voljo na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

17. revija mladih slovenskih orglavcev

Cerkev svete Marjete v Pernici, 29. maj 2019

Konservatorij za glasbo in balet Maribor je komec maja v sodelovanju s Slovenskim orgelskim društvom priredil 17. revijo mladih orglavcev v Pernici, katere se je udeležila tudi učenka orgel z Glasbene šole Nova Gorica. Neja Peršič, ki opravlja 1. razred orgel pri učitelju Dušanu Ješelniku, je na reviji nastopila med 20 posebej izbranimi najboljšimi učenci in dijaki orgel . Zaigrala je Mali preludij in fugo v g-molu Johanna Sebastiana Bacha.

Čestitamo učenki za dosežen uspeh! Čestitamo tudi učitelju in njenim staršem.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

7. mednarodno glasbeno tekmovanje Tomaž Holmar Malborgetto/Naborjet

Naborjet (Italija), 23. – 26. maj 2019

Na 7. mednarodnem glasbenem tekmovanju Tomaž Holmar, ki ga v Naborjetu prireja Glasbena matica Furlanije Julijske-krajine, so se disciplini harmonike in klavirja tekmovale tri učenke z Glasbene šole Nova Gorica, in sicer harmonikarka Jana Vogrinčič Bizjak, iz razreda Josipe Horvat, ter pianistki Urška Hvalič in Laura Muren Bratuž, iz razreda Ingrid Silič.

Na glasbenem tekmovanju posvečenem Tomažu Holmarju, slovenskemu skladatelju in orglarju, ki je širil glasbeno kulturo v Kanalski dolini v prejšnjem stoletju, je tekmovalo 70 mladih glasbenikov iz različnih držav.

Čestitamo glasbenicam, njenim mentoricam in staršem za dosežene uspehe!

Rezultati …

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

9. mednarodno Koroško klavirsko tekmovanje

Radlje ob Dravi, 16. – 19. maj 2019

Mednarodno Koroško klavirsko tekmovanje prireja Glasbena šola Radlje ob Dravi že devet let zapored. Pianisti tekmujejo v 10 starostnih kategorijah in v umetniški kategoriji ter v treh kategorijah za klavirski duo. Z Glasbene šole Nova Gorica sta nastopila dva pianista iz razreda Mojce Bizjak. Lana Žnidarčič in Matic Gorjan sta osvojila bleščečo srebrno nagrado.

Čestitamo učencema, učiteljici in staršem!

 

Rezultati

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

16. kitarsko tekmovanje Altamira Gorica

16. kitarsko tekmovanje Altamira
Gorica (Italija), 10. – 12. maj 2019

Kitarsko tekmovanje Altamira, ki poteka v Gorici, je namenjeno solistom kitare vseh kategorij in komornim skupinam s kitarami. Tekmovalci pa se potegujejo za nagrado Enrico Mercatali. V mednarodni konkurenci je Matija Skrt iz razreda Barbare Gorkič v 3. starostni kategoriji z doseženimi 90 točkami prejel 2. nagrado.

Čestitamo kitaristu, učiteljici in staršem za dosežen uspeh!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

7. mednarodno glasbeno tekmovanje mesta Palmanova

7. mednarodno glasbeno tekmovanje mesta Palmanova
Palmanova, 6. – 12. 5. 2019

Na Mednarodno glasbeno tekmovanje mesta Palmanovaso so se v tem šolskem letu prijavili trije učenci z Glasbene šole Nova Gorica, in sicer harfistka Tais Kobal (učiteljica Erika Bersenda) in duo flavt Ivana Marussi in Sara Skvarč (učiteljica Doris Kodelja). Tekmovalci so se potegovali za dve nagradi, nižja starostna kategorija za ‘šolsko nagrado’, višja pa za ‘nagrado UNESCO mesta Palmanova’. V konkurenci nižje starostne kategorije so se tekmovanja udeležili glasbeniki iz Italije, Slovenije in Avstrije. V starejši pa so prihajali iz Italije, Slovenije, Avstrije, Portugalske, Poljske, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Latvije, Ukrajine, s Cipra in Češke ter z Madžarske.

Učenkam, učiteljicama in staršem iskreno čestitamo!

Rezultati …

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

1. mednarodno tekmovanje Celeia 2019

1. mednarodno tekmovanje Celeia 2019
Celje, 15. – 18. april 2019

Glasbena šola Celje in Zavod Celeia Celje sta ob podpori Mestne občine Celje organizirali 1. mednarodno tekmovanje Celeia v disciplinah harmonike, kontrabasa in roga. Namen tekmovanja je med drugim tudi promocija deficitarnih glasbil. Glasbeno tekmovanje je v Celje privabilo 52 mladih glasbenikov iz 5 držav. Med njimi so bili tudi štirje glasbeniki z Glasbene šole Nova Gorica in dosegli pohvalno število točk ter svetleče plakete.

Učencem, učiteljema, korepetitorki in staršem iskreno čestitamo!

Več o 1. mednarodnem tekmovanju Celeia lahko preberete tukaj …

Rezultati …

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

10. mednarodno tekmovanje Mladi glasbeniki – nagrada Antonio Salieri

10. mednarodno tekmovanje Mladi glasbeniki – nagrada Antonio Salieri
Citta di Legnano (Verona, Italija), 9. – 14. april 2019

Mednarodno tekmovanje Mladi glasbeniki – nagrada Antonio Salieri od leta 2010 organizira v Gledališču Salieri v Legnanu (Verona) Akademija Salieri. Tekmovanje je namenjeno mladim glasbenikom pihal, godal, harfe, klavirja in komorne igre. Na 10. glasbenem tekmovanju Antonio Salieri, ki so se ga udeležili tudi mnogi slovenski mladi glasbeniki, sta z Glasbene šole Nova Gorica nastopili dve učenki. Flavtiska Melisa Tomšič iz razreda Ane Černic je dosegla 3. mesto, oboistka Anamarija Vuga, ki obiskuje pouk oboe pri Andreji Konjedic Lenardič, pa 2. mesto.

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Regijsko tekmovanje mladih harmonikarjev ZPGŠ

Regijsko tekmovanje mladih harmonikarjev ZPGŠ
Glasbena šola Tolmin, 13. april 2019

Na Regijskem tekmovanju mladih harmonikarjev ZPGŠ v Tolminu je tekmovalo 27 harmonikarjev in ena komorna skupina. Vsi tekmovalci so prihajali z Glasbenih šol, ki so članice Zveze primorskih glasbenih šol. Med njimi sta bili ena učenka in komorna skupina z Glasbene šole Nova Gorica.
Mija Marcina in komorna skupina (Kris Vodopivec, Mija Marcina, Anja Kerševan, Peter Baša) sta Glasbeni šoli Nova Gorica z nastopi priigrali eno bronasto in eno srebrno priznanje.

Podrobne informacije lahko preberete na povezavi Regijskega tekmovanja mladih harmonikarjev ZPGŠ

Za dosežen uspeh mladim harmonikarjem, učiteljici Jani Šatej in staršem glasbenikov iskreno čestitamo!

Rezultati …

KATEGORIJA 1 B

  • Mija Marcina, harmonika / BRONASTO PRIZNANJE
    Učiteljica: Jana Šatej

KATEGORIJA STAREJŠI

  • Kvartet harmonik (Kris Vodopivec, Mija Marcina, Anja Kerševan, Peter Baša) / SREBRNO PRIZNANJE
    Učiteljica: Jana Šatej

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page